Jak odżywiać się jesienią
Po upalnym lecie, kiedy unikaliśmy ciepłych i obfitych posiłków, nadeszła chłodna i deszczowa jesień. Taka pogoda wpływa na wzrost naszego apetytu. Organizm potrzebuje więcej kalorii do tego aby produkować odpowiednie ilości ciepła. Coraz częściej mamy ochotę na kaloryczne, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia, produkty. Jesień to także czas zbiorów – sklepy i targi wypełnione są świeżymi warzywami i owocami. Możemy wykorzystać je w naszej kuchni i tym samym w zdrowy sposób zaspokoić rosnące potrzeby naszego organizmu.
Słodycze zastąp owocami
Jesienną porą mamy szczególnie łatwy dostęp do świeżych owoców jak jabłka czy gruszki. Owoce te oprócz słodkiego smaku przynoszą nam też wiele korzyści. Zarówno jabłka jak i gruszki posiadają cechę wspólną: są bogate w pektynę – błonnik rozpuszczalny, który hamuje wchłanianie cholesterolu w naszym układzie pokarmowym i obniża jego poziom we krwi. Dodatkowo skórka jabłek bogata jest w polifenole – antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Zarówno gruszki jak i jabłka zawierają szereg witamin poprawiających nasze samopoczucie i odporność. Bogate są min. w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E czy K. Dlatego, szczególnie w okresie kiedy tych owoców nie brakuje, powinniśmy sięgać po nie w każdej postaci. Najzdrowsze są owoce surowe, ale możemy wykorzystać je do deserów np. szarlotki. Jabłka nadają się też jako zdrowa przekąska w postaci jabłkowych chipsów czy po prostu pieczone w piekarniku.
Przyrządzaj zupy z warzyw sezonowych
Warzywem typowo jesiennym jest dynia – bogata w witaminy i minerały. Przede wszystkim zawiera ona dużo beta-karotenu, związku o właściwościach antyoksydacyjnych i prekursora witaminy A, która wpływa na wzmocnienie odporności. Z dyni najlepiej przyrządzić zupę krem z dodatkiem imbiru. Taka potrawa nie tylko dostarczy naszemu organizmowi witamin, ale również nas rozgrzeje. Prawdziwą bombą witaminową jest kalafior. To mało rzucające się w oczy warzywo ma w sobie bardzo dużo składników, które pomogą nam przetrwać okres jesienny bez chorowania. Oprócz szeregu witamin jak A,C,E czy K, kalafior zawiera również cholinę – związek, który pobudza pracę naszego mózgu. Kalafior bogaty jest także w glutation – tripeptyd o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który chroni nasze komórki przed uszkodzeniami, a także stymuluje układ immunologiczny.
Wspomagaj swój układ odpornościowy
Dieta jesienna powinna przede wszystkim dostarczać nam potrzebnej energii i związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Szczególnie ważne jest uzupełnianie braków witaminy D. Od jesieni do wiosny, ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego, nasz organizm syntetyzuje jej zbyt mało. Witamina ta odgrywa ważną rolę w aktywacji komórek układu odpornościowego, a w przypadku jej niedoborów odpowiedź obronna na atak patogenów jest znacznie słabsza. Witaminę D zawierają produkty bogate w tłuszcz jak jajka, tłuste ryby (np. śledź) czy oleje roślinne. Rolę w stymulacji układu odpornościowego odgrywa również witamina C. Regularnie dostarczana pozwala organizmowi efektywniej bronić się przed intruzami. Witaminę C zawierają w dużych ilościach cytrusy, owoce kiwi czy kiszonki.
Okres jesienno-zimowy sprzyja przybieraniu na wadze, którą później trudno zrzucić. Odpowiednie dostosowanie diety do wymogów organizmu umożliwi nam przetrwanie tego okresu w zdrowiu i bez zyskania dodatkowych kilogramów. Jeżeli masz problem z właściwym doborem diety lub nie masz pomysłu na zdrowe i smaczne posiłki zapraszamy na konsultację specjalistyczną do dietetyka w Centrum Medycznym DP MED.