Dieta na lato
W trakcie okresu letniego zmienia się nasze zapotrzebowanie na kalorie. Dzięki wysokim temperaturom otoczenia nasz organizm spala ich mniej, przez co nie musimy dostarczać ich tak intensywnie jak w zimie. W trakcie upałów podświadomie unikamy ciężkich, wysokokalorycznych potraw. Nie możemy jednak zapominać o zdrowym i regularnym odżywianiu, zwłaszcza, że dostęp do świeżych owoców i warzyw jest znacznie prostszy. Jak wiec odżywiać się w trakcie lata?
Co jeść, aby się ochłodzić?
Gdy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego możemy sięgnąć po schłodzony jogurt czy maślankę. Z dodatkiem płatków pełnoziarnistych i owoców jest to idealny pomysł na letnie śniadanie. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi węglowodanów, białka, witamin i błonnika nie przeciążając jednocześnie naszego układu pokarmowego. Co może brzmieć zaskakująco – chłodzące właściwości mają również ostre przyprawy i produkty jak pieprz czy czosnek. Wpływają one na poprawę krążenia dzięki czemu nasz organizm może efektywniej pozbywać się nadmiaru ciepła. Niezaprzeczalnie jako produkty orzeźwiające wygrywają jednak soczyste owoce. Schłodzony arbuz czy melon nie tylko dadzą uczucie chłodu, ale dodatkowo dostarczą nam wody i witamin.
Pomysł na letni obiad
W trakcie gorących dni ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to gotowanie obiadu w rozgrzanej kuchni. Na szczęście mało kto w upały ma ochotę na schabowego z ziemniakami. Najlepiej sięgnąć po letnią i dużo zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych obiadów. Zamiast gorącej zupy możemy przyrządzić orzeźwiający chłodnik z botwinki na bazie jogurtu lub kefiru. Na drugie danie warto przygotować sałatkę z warzyw sezonowych. Aby miała ona więcej wartości odżywczej możemy ją wzbogacić dodając np. awokado, orzechy czy ser, a nawet brązowy ryż. Taki obiad jest lekkostrawny, a jednocześnie dostarcza nam potrzebnych składników odżywczych. Posiłek można tez wzbogacić chudym mięsem np. drobiowym lub wołowym. Bardzo dobra alternatywą jest też ryba.
Właściwe nawodnienie organizmu to podstawa
Gdy temperatura otoczenia jest wysoka szybko się pocimy tracąc duże ilości wody i elektrolitów. Dlatego nie możemy zapominać o ich ciągłym uzupełnianiu w trakcie dnia. Elektrolity dostarczamy organizmowi wraz z warzywami i owocami – dlatego tak ważne jest włączenie ich na stałe do diety. Owoce i warzywa zawierają też spore ilości wody więc ich spożycie ułatwia zachowanie prawidłowego nawodnienia organizmu. Możemy również pić świeżo wyciskane soki. Nie ma nic lepszego niż świeży sok pomarańczowy czy marchewkowy. Pomarańcze zawierają dużo witaminy C, która reguluje syntezę melaniny – barwnika w skórze, tym samym zapobiegając tworzeniu się plam posłonecznych. Marchewki bogate są w beta-karoten, z którego tworzy się witamina A. Ułatwia on uzyskanie pięknej opalenizny, jednocześnie pomagając w usuwaniu wolnych rodników. Chociaż dostarczamy wodę wraz z posiłkami, owocami czy sokami nie możemy zapominać o jej piciu w czystej postaci. To właśnie w takiej formie najlepiej nawadnia nasz organizm. Chcąc uniknąć odwodnienia w trakcie upałów warto mieć też na uwadze, ze niektóre z naszych przyzwyczajeń mogą sprzyjać utracie cennej wody z komórek. Należy do nich picie alkoholu. Jest on powszechnie znanym diuretykiem (środkiem moczopędnym), co zwłaszcza w połączeniu z wysoką temperaturą może być przyczyną odwodnienia, a w konsekwencji osłabienia organizmu. Również picie zbyt dużej ilości kawy czy herbaty nie jest wskazane w taką pogodę. Kofeina w nich zawarta również ma właściwości diuretyczne. Co prawda znacznie słabsze niż alkohol, ale trzeba mieć to na uwadze.
Jeżeli nie radzisz sobie ze zbyt wysoką temperaturą i w okresie letnim czujesz przemęczenie, brak apetytu to może najwyższy czas pomyśleć o odpowiednio dobranej diecie. Dietetycy w naszym Centrum Medycznym służą profesjonalna poradą i indywidualnie pomogą dobrać odpowiednia dla Ciebie dietę.