Umów się na wizytę
I. Wybierz specjalizację
  • alergolog
  • alergolog dziecięcy
  • chirurg dziecięcy
  • chirurg ogólny
  • chirurg stomatolog
  • dermatolog
  • dermatolog dziecięcy
  • dietetyk
  • echo serca
  • endokrynolog
  • fizjoteraupeuta
  • gastrolog dziecięcy
  • ginekolog
  • ginekolog dziecięcy
  • higienistka stom.
  • internista
  • kardiolog
  • laryngolog
  • laryngolog dziecięcy
  • medycyna pracy
  • neurolog
  • neurolog dziecięcy
  • okulista
  • onkolog
  • optometrysta
  • ortodonta
  • ortopeda
  • ortopeda dziecięcy
  • pediatra
  • proktolog
  • protetyk
  • psychiatra
  • pulmonolog
  • stomatolog
  • urolog
  • usg ginekologiczne
  • usg ogólne
  • usg ortopedyczne
  • usg urologiczne

Zdrowa dieta dla dziecka w wieku szkolnym

Dzieci w wieku szkolnym są na etapie intensywnego rozwoju fizycznego. Dlatego ich organizm wymaga nie tylko zaspokojenia potrzeb energetycznych, ale również dostarczenia budulca do prawidłowego wzrostu. Aby dziecko mogło się zdrowo rozwijać powinniśmy mu zapewnić zbilansowaną dietę, która będzie zaspokajała wszystkie potrzeby młodego organizmu. Dodatkowo jako rodzice mamy wpływ na kształtowanie przyzwyczajeń żywieniowych dziecka. Prawidłowe nawyki zostaną z nim na długi czas, również wtedy, gdy będzie poza naszym czujnym okiem np. w szkole. Racjonalne podejście do żywienia w młodości pozwala na unikanie wielu problemów zdrowotnych nawet w dorosłym życiu. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących diety dziecka szkolnego z którymi warto się zapoznać.

– Zapotrzebowanie kaloryczne dzieci wieku szkolnym jest stosunkowo duże. Oprócz tego, że intensywnie rosną, prowadzą też aktywny tryb życia. Gry zespołowe, zajęcia sportowe czy nawet zwykłe zabawy z rówieśnikami na podwórku zwiększają zapotrzebowanie dziecka na kalorie. Dziennie wynosi ok. 1800 – 2000 kcal, w zależności od wieku, płci czy aktywności .

– Śniadanie nie bez przyczyny jest uważane za najważniejszy posiłek, dlatego musimy pilnować aby nasza pociecha codziennie znajdowała na nie czas. Brak porannego posiłku wiąże się ze spadkiem poziomu cukru we krwi, a to wpływa na pogorszenie koncentracji i samopoczucia. Bez śniadania nasze dziecko ma utrudniony start już od samego rana. Zdrowe pomysły na śniadanie to na przykład: płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem, kasza manna z owocami, kromka razowego chleba z twarożkiem i pomidorem. Do popicia idealny będzie sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy.

– Jeżeli Twoje dziecko zawsze wraca po szkole głodne przygotuj dla niego zdrowe przekąski, które wstępnie zaspokoją apetyt i pozwolą doczekać do obiadu. Do takich przekąsek należą: pokrojone owoce np. cząstki jabłka, gruszki czy banany albo warzywa z domowym dipem.

– Pozwól dziecku uczestniczyć w planowaniu posiłków i jego diety. Słuchaj co ma do powiedzenia i wyrażaj swoje zdanie. Dzięki temu będzie czuło, że ma wpływ na to co je, a jednocześnie będziesz czuwać nad wszystkim i pomagać mu w dokonywaniu żywieniowych wyborów.

– Posiłki podawaj tylko przy stole. Nie pozwól, aby dziecko jadło patrząc w ekran telewizora czy komputera. Tempo i warunki w jakich spożywamy posiłki wpływa na proces trawienia i metabolizm.

– W skład zdrowej diety dziecka szkolnego powinno wchodzić 5 grup artykułów spożywczych: produkty ziarniste – a więc wszystko na bazie pszenicy, owsa, ryżu itp. np. płatki owsiane, brązowy ryż.

owoce – w postaci surowej, suszone, mrożone oraz soki 100%.

warzywa – dietę dziecka wzbogacaj różnymi rodzajami warzyw – zielonymi, czerwonymi, bogatymi w skrobię i błonnik. Pamiętaj, że najzdrowsze są te warzywa, na które obecnie jest sezon.

produkty mleczne – nabiał dla rosnącego organizmu jest podstawowym źródłem wapnia – najważniejszego budulca kości.

białko – jest ono niezbędnym składnikiem budulcowym każdej komórki, oczywiście najlepszym źródłem wysokowartościowego białka jest mięso, w jego zastępstwie albo dla urozmaicenia możesz też sięgać po ryby czy fasolę pod różnymi postaciami.

– Od najmłodszych lat warto uczyć dziecko unikania tzw. pustych kalorii, czyli jedzenia zawierającego w swoim składzie głównie cukier (sacharozę). Oczywiście bardzo słodkie produkty, jak słodycze, smakują lepiej. Niestety dostarczają tylko dużo kalorii, bez potrzebnych wartości odżywczych, a do tego odpowiadają za rozwój próchnicy.

– Jeżeli chcesz fachowo podejść do jadłospisu swojej pociechy i mieć pewność, że jest optymalny skorzystaj z porady dietetyka. Dobierze on dietę nie tylko na podstawie indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego dziecka, ale też ułatwi dobór zdrowych i smakujących mu potraw. Na profesjonalne konsultacje dietetyczne zapraszamy do naszego Centrum Medycznego, gdzie zarówno Ty jak i Twoje dziecko otrzymacie wszystkie niezbędne informacje na temat zdrowego żywienia.

Ostatnie artykuły

Ile trwa menopauza? Kompendium wiedzy

Menopauza to dosyć trudny czas dla każdej kobiety nie tylko ze względu na objawy fizyczne, ale także...

Krzywa cukrowa – definicja i normy

Krzywa cukrowa, czyli test tolerancji glukozy to jedno z kluczowych badań stosowanych w diagnostyce zaburzeń gospodarki węglowodanowej....

Menopauza – w jakim wieku występuje?

Menopauza to naturalny etap w życiu każdej kobiety – nie da się go uniknąć. Zdecydowanie jest to...