Umów się na wizytę
I. Wybierz specjalizację
  • alergolog
  • alergolog dziecięcy
  • chirurg dziecięcy
  • chirurg ogólny
  • chirurg stomatolog
  • dermatolog
  • dermatolog dziecięcy
  • dietetyk
  • echo serca
  • endokrynolog
  • fizjoteraupeuta
  • gastrolog dziecięcy
  • ginekolog
  • ginekolog dziecięcy
  • higienistka stom.
  • internista
  • kardiolog
  • laryngolog
  • laryngolog dziecięcy
  • medycyna pracy
  • neurolog
  • neurolog dziecięcy
  • okulista
  • onkolog
  • ortodonta
  • ortopeda
  • ortopeda dziecięcy
  • pediatra
  • proktolog
  • protetyk
  • pulmonolog
  • stomatolog
  • urolog
  • usg ginekologiczne
  • usg ogólne
  • usg ortopedyczne
  • usg urologiczne

Konserwanty – co warto o nich wiedzieć?

KONSERWANTY W ŻYWNOŚCI

Co warto o nich wiedzieć?

Konserwanty są chemicznymi dodatkami do żywności poprawiającymi walory smakowe oraz wygląd zewnętrzny produktu. Przedłużają również świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie mogące spowodować zatrucie organizmu. Z tego powodu dodawanie ich do żywności jest praktycznie niezbędne. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie produktów zawierających konserwanty, gdyż spożywane w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowanymi substancjami dodatkowymi w żywności są:

BARWNIKI SYNTETYCZNE, które znajdują się w szczególności w marmoladach, żelach, gumach do żucia i powłokach tabletek. Dodawany do warzyw konserwowych błękit ubrylantowany (oznaczony symbolem E 133) może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego i inne schorzenia układu pokarmowego.

KONSERWANTY, m.in. kwas benzoesowy (E 210), który może podrażnić śluzówkę żołądka oraz jelit, a także spowodować pojawienie się wysypki. Znaleźć go można w margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych, sosach owocowych i warzywnych, galaretkach, sokach owocowych i napojach bezalkoholowych.

DODATKI ZASTĘPUJĄCE CUKIER, w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) mogą zaszkodzić osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym.

SUBSTANCJE ZAKWASZAJĄCE, takie jak kwas octowy (E 260), który znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach. Jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

KONSERWANTY A ALERGIA

Konserwanty mogą być również powodem pojawienia się alergii pokarmowej. Choroby alergiczne z tego względu zaliczane się do chorób cywilizacyjnych. Przykładowymi związkami chemicznymi wywołujących alergię, należą:

TARTRAZYNA (E102) występująca głównie w: warzywach konserwowych, napojach i zupach w proszku, galaretkach, dżemach, likierach owocowych czy musztardzie.

BENZOESAN SODU (E211) występujący w następujących produktach: napoje gazowane, majonez, ketchup, ser, konserwach owocowych i warzywnych.

BENZOESAN POTASU (E212) występuje w: napojach aromatyzowanych, musztardzie, przetworach z krewetek, margarynie.

BIFENYL występujący w owocach cytrusowych.

BARWINIKI najczęściej występujące w: likierach i winach, ikrze rybiej, cukierkach owocowych, budyniach.
Słodziki najczęściej spotkamy w: produktach typu light, kakao rozpuszczalnym, kawie rozpuszczalnej, gumie do żucia, drinkach, lekach.

Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania można się dowiedzieć od naszego specjalisty mgr dietetyki Joanny Grączewskiej, która przyjmuje w DP MED w każdy wtorek w godz. 14:00-19:00

Ostatnie artykuły

Bezsenność – objawy, przyczyny i sposoby na problemy ze snem

Bezsenność to powszechny problem, który dotyka wiele osób na całym świecie. Niedostateczna ilość snu może znacząco wpływać...

Infekcja pochwy – jak ją rozpoznać i leczyć?

Infekcja pochwy to dolegliwość, która spotyka kobiety w różnym wieku, najczęściej wywoływana jest przez bakterie oraz grzyby....

USG jamy brzusznej – przygotowanie i przebieg badania

USG jamy brzusznej jest jednym z najczęściej wykonywanych badań obrazowych, które umożliwiają dokładną diagnozę chorób i stanu...