Dieta dla sportowca
Dieta dla osób uprawiających sport nie tylko jest źródłem energii, ale również pozwala szybciej osiągnąć oczekiwane efekty i zapobiec ewentualnym kontuzjom i problemom ze zdrowiem. Jej celem jest dostarczenie wszystkich składników niezbędnych organizmowi, w odpowiednich proporcjach. Szczególnie sportowcy, których organizm narażony jest na wzmożony wysiłek fizyczny, powinni zadbać o zbilansowaną dietę.
Węglowodany
Są one najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Prawidłowe funkcjonowanie komórek mózgu, rogówki oka i tkanki nerwowej jest przede wszystkim zależne węglowodanów. Dla każdej osoby uprawiającej sport bardzo ważne jest dostarczenie tych związków w odpowiednich ilościach, zależnie od długości i intensywności ćwiczeń. Jeżeli wykonywany wysiłek fizyczny nie jest długi wówczas organizm będzie wykorzystywał zgromadzony glikogen. W przypadku długich i intensywnych ćwiczeń konieczne będzie regularne uzupełnianie węglowodanów wraz z dietą. Najlepiej sięgać po węglowodany złożone w postaci produktów pełnoziarnistych czy owoców, a unikać węglowodanów rafinowanych (przetworzonych), które w większości są źródłem pustych kalorii. Wybierając produkty bogate w węglowodany nie należy zapominać o błonniku, niezbędnym do prawidłowego procesu trawienia.
Białko
Jak wiadomo białko jest podstawowym budulcem każdej komórki naszego ciała, a więc jest również bardzo ważnym elementem diety osób uprawiających sport (budowa mięśni). Białko ważne jest również dla odporności i zwiększa wytrzymałość organizmu pozwalając na wykonywanie przez dłuższy czas intensywnego wysiłku fizycznego. W diecie sportowców 30-35% kalorii powinno pochodzić właśnie z białka. Do najlepszych jego źródeł należy: chude mięso (jak mięso kury, ryby) czy białko kurzych jaj. Dla wegetarian białko może być dostarczane w postaci chudego mleka, jogurtów, fasoli itp., ale w tym wypadku jakość białka jest niższa. Dla wegetarian rekomenduje się dodatkowe uzupełnianie suplementami diety.
Tłuszcze
Tłuszcze to niezbędne składniki naszej diety. Przede wszystkim uczestniczą w absorbcji oraz transporcie witamin w nich rozpuszczalnych. Przykładem może być witamina D, która jest kluczowa we właściwym funkcjonowaniu układu kostnego, a pobierana jest dzięki tłuszczom. Dodatkowo tłuszcze konieczne są do prawidłowego funkcjonowania gospodarki hormonalnej – hormony rozpuszczalne są w tłuszczach.
Dzienna ilość spożywanych tłuszczów powinna obejmować 25-30% wszystkich kalorii. Ważna jest jakość dostarczanego przez nas tłuszczu – należy sięgać głównie po tłuszcze nasycone i unikać trans, które są szkodliwe dla organizmu. Tłuszcze trans powodują stres oksydacyjny w naszym ciele tym samym prowadząc do uszkodzenia komórek i zmniejszenia naszej odporności. Dlatego zwłaszcza sportowcy powinni unikać tzw. śmieciowego jedzenia. Zdrowiej również sięgać po tłuszcze nasycone niż nienasycone, gdyż nasz organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować. Najlepszym źródłem tłuszczu w diecie sportowca będą tłuste ryby, niskotłuszczowe mleko i produkty pochodzenia mlecznego, a także oliwa z oliwek.
Właściwe proporcje składników odżywczych w diecie sportowca są niezwykle ważne. Nie da się jednoznacznie określić uniwersalnego jadłospisu dla wszystkich osób uprawiających sport. Wszystko zależy od rodzaju i intensywności wykonywanego wysiłku fizycznego oraz podstawowego zapotrzebowania organizmu na poszczególne składniki. Chcąc zaspokoić wszystkie żywieniowe potrzeby organizmu i tym samym zwiększyć swoje sportowe osiągniecia najlepiej wybrać się na konsultację do dietetyka, który po zleceniu odpowiednich badań ułoży dostosowaną do wymogów organizmu dietę. Na konsultację do dietetyczną zapraszamy do centrum Medycznego DP MED. Nasi dietetycy w sposób profesjonalny przygotują dietę dla każdego sportowca.