Biegunka podróżnych – Jak przeciwdziałać
Czas wakacji to okres, kiedy więcej podróżujemy, poznajemy nowe miejsca i smaki. Niestety czasami obca kuchnia, prócz nowych doznań może nam przynieść dolegliwości żołądkowe, a nawet tzw. biegunkę podróżnych. Choroba ta jest wynikiem zatrucia, najczęściej bakteriami, co związane jest z gorszymi warunkami sanitarnymi w niektórych rejonach świata. W krajach mniej rozwiniętych, które bywają celem naszych egzotycznych podroży, ludzie nie zwracają uwagi na higienę jak np. mycie rąk po wyjściu z toalety. To dlatego u turystów często dochodzi do zatrucia bakteriami kałowymi E. coli. Miejscami w których jesteśmy najbardziej narażeni na biegunkę podróżników są kraje rozwijające się – jak kraje afrykańskie, Bliskiego Wschodu czy Ameryki Łacińskiej.
Jak możemy uchronić się przed biegunką w trakcie wakacji?
Przede wszystkim musimy zwracać uwagę na to, gdzie spożywamy posiłki. Lepiej unikać miejsc, które nie mają dostępu do bieżącej wody. Napoje pijemy tylko zabutelkowane lub z wcześniej przegotowaną wodą (np. kawa czy herbata). Bezpieczne jest również picie alkoholu jak piwo czy wino. Unikać należy za to lodu w napojach – może on być zrobiony ze skażonej wody. Jeżeli mamy podejrzenie, że woda w kranie może być skażona bakteriami nie używamy jej nawet do mycia zębów. Chcąc uzdatnić wodę z kranu można ją wcześniej przegotować. Na rynku dostępne są również tabletki zawierające chlor, które służą do dezynfekcji wody pitnej o wątpliwej jakości.
Jak dobierać jedzenie by ustrzec się przed problemami żołądkowymi?
Również to co spożywamy należy dobierać starannie. Unikamy sałatek, niegotowanych warzyw i owoców (chyba, że sami obieramy je ze skóry), niepasteryzowanych produktów mlecznych, surowego mięsa i skorupiaków. Jedzenie po wcześniejszej obróbce termicznej, zwłaszcza gdy podawane jest jeszcze gorące, powinno być dla nas bezpieczne. Spożycie niektórych, nawet ugotowanych mięs, może powodować zatrucia ze względu na obecne w nim toksyny. Uważać trzeba też na mięso ryb -tropikalne ryby rafowe mogą być niekiedy toksyczne, zwłaszcza gdy złapano je na rafie koralowej. Barakuda i rozdymka tygrysia zawsze są rybami toksycznymi i powinniśmy unikać ich spożywania.
Co zrobić gdy pojawi się biegunka podróżnych?
Zasady radzenia sobie z tym typem biegunki są dokładnie takie same jak przy każdej innej. Najważniejszym elementem jest więc niedopuszczenie do odwodnienia. Trzeba przyjmować nie tylko duże ilości wody, ale też elektrolity – je również tracimy w trakcie biegunki, a ułatwiają nawodnienie. W saszetki z elektrolitami najlepiej zaopatrzyć się jeszcze przed planowaną podróżą. Biegunka przechodzi zazwyczaj samoistnie po kilku dniach bez stosowania antybiotykoterapii. Można stosować leki ograniczające nieprzyjemne objawy choroby jak loperamid, który zmniejsza ilość wypróżnień. Leku tego nie powinno się przyjmować jeśli objawy biegunki są ostre – pojawiła się gorączka, stolec oddawany jest bardzo często i obecna jest w nim krew. W tym wypadku zażywanie loperamidu dozwolone jest tylko wraz z antybiotykiem.
Przed podróżą do krajów w których ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych jest wysokie warto udać się do lekarza, który poinstruuje nas dokładnie co należy robić w przypadku zachorowania oraz przepisze odpowiednie leki. Osoby wybierające się na egzotyczne wakacje zapraszamy na konsultacje do lekarzy internistów w Centrum Medycznym DP MED.